top of page
Sök
  • byCorinne

Klädtips för digitala möten - så glänser du online!

Följ mina råd och jag lovar att både du och ditt budskap kommer att nå fram på mötet. Alla råd syftar till att lyfta och stärka din utstrålning, men också till att mötet blir fokuserat och trevligt.Råden nedan utgår från att du sitter i möte med ansiktsbild – inte att du står upp i helbild och håller en presentation.


Hur du pimpar dig själv:


1. Färg – Ett av dina främsta vapen! Först och främst välj en färg som kontrasterar mot din hud. Du vill inte att de andra mötesdeltagarna ska sitta och undra om du har något på dig! Välj också en färg som framhäver DIG. Detta är högst personligt – beroende på vilken färgkaraktär du är. Du vill inte att en färg ska TA ÖVER så att du kommer i andra hand, och du vill heller inte att färgen ska DRA NER DIG så du ser glåmig och grå ut. Prova vilka färger som gör att du ser pigg och fräsch ut! Osäker på vilka dessa färger är och nyfiken på färganalys? Läs min artikel Färganalys – varför?


2. Mönster – Enklast är att undvika mönster. Mönster med stora kontraster pixlar sig lätt och blir jobbiga att titta på. Om du ändå vill liva upp med mönster så välj ett med mjukare kontraster – ett mönster som nästan ”flyter ihop”. Tänk också här på vad just du passar i.


3. Typ av plagg – Väljer du efter sammanhang för mötet. Känn efter att du får den power du behöver och tänk på att hålla en nivå som motsvarar samma möte fysiskt. Du behöver dock inte klä dig exakt som du skulle gjort på ett fysiskt möte. Känns det t ex fånigt att sitta i kostym hemma så klä dig i en snygg skjorta eller byt kavajen mot en kofta med sjalkrage. Tänk också på urringningen – låt den sluta i bild så eliminerar du att funderingar om vart den slutar tar fokus från det du har att säga. Trevligt är istället detaljer som en liten krage eller två plagg som kavaj och topp eller varför inte en liten scarf.


4. Smycken – Superbra att jobba med för att liva upp! Örhängen eller halsband som syns, men också passar sammanhanget. Du kan ta i lite mer digitalt än fysiskt – men se upp så smyckena inte TAR ÖVER och mötesdeltagarnas fokus kommer att hamna på dinglande örhängen istället för dig. Smycken ska liva upp och framhäva dig – inte ta fokus.


5. Make up – Här kan du också ta i lite! Du markerar dina drag så du blir tydligare och skärmen kommer att ”äta upp” en del av make upen. Tänk att du är en tv-stjärna!


6. Jobba med små gester – Stora yviga gester gör sig tyvärr inte i digitala möten. Tänk efter hur du med ansiktsuttryck och små gester kan förstärka både det du säger och att du är en engagerad lyssnare. Träna framför spegeln!


7. Titta in i kameran – Det är jättetrist att sitta och prata med ett gäng nedböjda huvuden. Ha respekt för den som talar. Talar du själv når du också mycket bättre fram om du tittar i kameran. Det ”fångar” dina åhörare.


Hur du optimerar omgivningen:


8. Ljuset – Sitter du ofta i möten är mitt absoluta råd att investera i en ring light/selfie lampa. Investera i en där du kan välja olika ljus, t ex varmt eller kallt, samt justera styrkan på ljuset. Prova var du ska sätta lampan för bäst ljussättning av dig – lite från sidan eller rakt framför? Har du ingen selfie-lampa så tänk på att placera dig med en ljuskälla framför dig, t ex ett fönster. Det är dock ingen höjdare att låta en stark lampa/sol lysa rakt i ansiktet - vänd istället lampan mot en vägg framför dig så studsar ljuset mjukt tillbaka på dig/dra en tunn gardin för fönstret för mjukare ljus.


9. Bakgrunden – Personligen föredrar jag att se personen jag pratar med mot en verklig bakgrund. En tillagd bakgrund ser just tillagd ut, pixlar sig och är opersonlig. Du kan använda dig av bakgrunden för att förstärka din personlighet om du vill - använd tavlor, färger, föremål som säger något om dig. En för rörig bakgrund blir dock inte speciellt bra, och undvik detaljer som distraherar från dig. Tänk också på att färgerna i bakgrunden påverkar ljuset, kalla färger ger kallare ljus och tvärtom. Synka vad du ska ha på dig med din bakgrund så att du inte skär dig helt med den. Undvik starka ljuskällor i bild som lyser de andra mötesdeltagarna i ögonen. En kal helvit vägg är inte heller så trevligt – kallt och hårt.


10. Vinkel på kameran – Ingen vill se rakt upp i din näsa! Placera kameran så att den kommer i samma höjd som ditt ansikte. Placera den också så pass nära att ditt ansikte ses tydligt. Nedre kanten på bilden bör vara strax ovanför bysten (om bilden är liggande). Sitt dock inte så nära att ditt ansikte fyller hela bilden.


Så, det var allt! Önskar dig all framgång i dina digitala möten!


Och blev du nyfiken på vad mer jag kan hjälpa dig med så spana in mina tjänster på bycorinne.se eller maila mig på karin@bycorinne.se!

154 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page