top of page
Sök
  • byCorinne

Garderobsrensning - så maxar du resultatet

Våren är här! Och helt plötsligt känns garderoben dammig och vintertråkig. Dags att göra plats för vår- och sommargarderoben, och att stuva undan de kläder du absolut inte kommer att använda i sommar.


Mitt första tips är att verkligen lägga undan de kläder som inte är i säsong – det blir så mycket härligare att börja använda dem om du inte påmints om dem i garderoben hela långa vintern. Du kanske tom glömt bort en del plagg och de känns som nya när du plockar fram dem!


Säsongsbytet är dessutom ett ypperligt tillfälle att göra en ordentlig GARDEROBSRENSNING. Du har koll på vad du har använt under säsongen du går ur, och kan se med nya ögon på det du plockar fram. Det fina är också att du faktiskt har en möjlighet att öka budgeten för nya favoriter genom att sälja sådant som fortfarande är snyggt, helt och rent till någon annan som kan bli lycklig över ett nytt plagg. Du bidrar på det här sättet till den cirkulära ekonomin – winwin för alla helt enkelt!


Som stilrådgivare måste jag också poängtera hur mycket enklare det blir att rensa garderoben om du är medveten om vilken din STIL faktiskt är, samt vilka SNITT och FÄRGER du trivs och passar i. Känner du dig osäker kring detta så är du varmt välkommen att boka en Färg- och stilkonsultation för att få alla verktyg du behöver till bygget av din personliga, smarta, uppdaterade och hållbara garderob.


Så här optimerar du din rensning steg för steg:


Gå igenom allt. Börja med det du har i garderoben och fortsätt sedan med undanlagda säsongsplagg. Ta sektion för sektion. Städa ur innan du hänger tillbaka något. Glöm inte skor, accessoarer och ytterkläder.


1. Dela in plaggen i 3 olika högar: använder, osäker och ska bort.


I använder-högen lägger du de plagg du har använt ofta under säsongen, och som du trivs och mår bra i.


I osäker-högen lägger du de plagg du inte riktigt trivs i men använder ibland, de du tänker att du borde kunna använda samt de som du bara inte kan göra dig av med av olika skäl.


I ska bort-högen platsar de plagg du inte trivs i, aldrig använder, är utdaterade eller utslitna.


2. Gå igenom använder-högen.


Vad är aktuellt för kommande säsong och vad ska stuvas undan? Häng in det som ska stanna i garderoben för säsongen. Skapa en stuva undan-hög.


3. Gå igenom osäker-högen.


Här krävs analys, förmåga att låta gå och en extra box för kläder med affektionsvärde. Ta tillfället i akt i den här fasen att lära dig något om dig själv och din stil.


ANALYSERA varje plagg. Varför använder du inte det? Beror det på att du inte har något att matcha med i garderoben? Eller att du inte gillar det av någon anledning? Att det inte känns uppdaterat?


- Om du inte har något att matcha med ställ dig frågan vad du behöver komplettera med för att matcha. Är det värt att investera för att kunna matcha? Om ja, skriv upp vad. Annars lägger du plagget i ska bort-högen.


- Gillar du inte plagget har du nu ett ypperligt tillfälle att ta reda på VARFÖR. Ställ dig frågorna:


Är det färgen jag inte trivs i?

Är det snittet eller formen jag inte trivs i?

Är det stilen jag känner mig obekväm i?

Kan jag tänka mig att använda plagget med rätt styling?


Svaren på dessa frågor är ledtrådar till din personliga stil. Dra lärdom och upprepa inte samma misstag igen. T ex kommer du fram till att du inte trivs i en chockrosa tröja för att du försvinner i färgen - köp inte fler chockrosa tröjor.


Svarar du ja på en av de tre första frågorna ovan och nej på den sista så ska plagget läggas i ska bort-högen.


- Känns plagget inte uppdaterat, men du kan inte släppa det – det är för mycket minnen! Packa kärleksfullt ner det i din affektionslåda och spara. Ställ undan för en framtida minnesresa.


De plagg från osäker-högen som ska få en chans till delar du nu upp i säsong och stuva undan. Säsong hängs in i garderoben och stuva undan får sig en rensningsmatch igen inför nästa säsong.


4. Ta hand om stuva undan-högen.


Gå igenom plaggen, se till att tvätta och packa snyggt. Häng helst det som bör hänga och ordna luftiga lådor för vikta plagg. Använd gärna något skydd så plaggen slipper bli dammiga. Och packa med en doftpåse för att slippa unken lukt.


1. Ta hand om ta bort-högen.


Gå kritiskt igenom vilka plagg som är säljbara, vilka som kan skänkas och vilka som det är dags för återvinning av.


Tips för återvinning är hos kedjorna där du ofta får en liten check att använda vid nästa köp. När det gäller skänka är mitt råd att vända dig till organisationer som verkar lokalt eller gör punktinsatser vid t ex flyktingkatastrofer, t ex Stadsmissionen eller kvinnojourer. Då vet du att plaggen kommer att komma dem som behöver dem till nytta utan att slå ut näringsidkare i branschen i utvecklingsländer.


2. Ta hand om säljbara plagg.


Här behöver du ställa dig frågan vad som är säljbart nu? De flesta second hand-butiker tar bara emot plagg som är aktuella för säsongen. Det är också dessa du kommer att få sålt nu. De plagg som inte är i säsong lägger du undan tills det är dags att sälja dem. Plaggen som du ska sälja nu tvättar du.


För att få så mycket som möjligt för dina plagg vänder du dig till en second hand-butik som noga väljer vad de tar in till försäljning. Och online når du såklart ut till fler potentiella köpare. Se dock till att inte skicka in plagg som är utdaterade eller slitna – ställ dig frågan om DU skulle vilja köpa det här plagget?


3. Gå igenom garderoben.


För att din rensning ska komma till optimal nytta går du nu metodiskt igenom det som finns i garderoben för säsongen. Var kreativ och ha kul! Prova dig fram vilka outfits du kan kombinera ihop av det du har. Vad saknas för att aktivera hela garderoben? Vilka nyckelplagg behöver du? Skriv en investeringslista.


4. Inspireras!


Vänd nu blicken utåt och bli inspirerad av säsongens utbud! Vad passar dig och vad kan bli fantastiska och långsiktiga komplement till det du redan har i garderoben? Stäm av mot din investeringslista och ge dig ut bland både vårnyheter och snygga hållbara pre-loved plagg!


Som ni säkert förstår älskar jag att rensa garderober! Det är ett sådant löfte om nystart. Och att få organisera och analysera… Vill du ha hjälp med färg- och stilanalys samt rensning så spana in mina tjänster här.


Ta nu en kaffe i vårsolen och bara njut!

188 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page